Cat Complete – Kattetolog / Kattbeteendevetare Eva Wennman » Det finns inga vilda katter (i Sverige)

Det finns inga vilda katter (i Sverige)

Vild katt eller vildkatt?
21 jan 2021

Det finns inga vilda katter (i Sverige)

Alla katter i Sverige är domesticerade eftersom de tillhör arten Katt (Felis catus) som är en domesticerad art.

En socialiserad katt innebär är just den katten har umgåtts och vant sig vid människor under en särskild tid i livet som kallas för socialiseringsperiod så att den blir socialiserad med människor. Socialiseringsperioden sker när katten är ca. tre till sju veckor gammal. En del katter kan även bli socialiserad senare i livet, men för vissa individer är det helt omöjligt om de missar socialiseringsperioden. En socialiserad katt är alltid en tam katt och ibland kallas även katten för tamkatt.

En feral katt innebär att katten har fötts ute och kallas ofta för förvildad katt. En förvildad katt som får klara sig ute överlever i bästa fall i bara några år. Men att kalla en förvildad katt för vildkatt blir problematiskt och väldigt fel eftersom det finns en annan art i familjen kattdjur som heter Vildkatt (Felis silvestris), den finns inte i Sverige och har helt andra egenskaper än en förvildad katt av arten Katt (Felis catus).

Vildkatten är en vild katt som lever i stora delar av Europa, Asien och Afrika.

Arten Vildkatt är inte domesticerad, vilket innebär att den har helt andra egenskaper än en förvildad katt av arten Katt (Felis catus), vildkatten är alltså inte av samma art som tamkatten (Felis catus), inte ens om tamkatten är förvildad.

Foto: Emma Almquist
Referenser lämnas vid förfrågan.

Lämna en kommentar