Cat Complete – Kattetolog / Kattbeteendevetare Eva Wennman » Du och din katt har en unik relation

Du och din katt har en unik relation

26 apr 2021

Du och din katt har en unik relation

Tycker du att du och din katt har en unik och speciell relation? Ja, då är det förmodligen så! Människan brukar oftast ta hand om katten genom att ge den mat och någonstans att bo. Men kattens syn och förväntningar på människan varierar väldigt mycket, vilket gör att relationen mellan katt och människa anses vara mer unik än relationen mellan människan och något annat sällskapsdjur. Vissa katter ser människan som någon att gå till när de är hungriga, medan andra katter gärna går promenader tillsammans. En del katter uppskattar människans sällskap en bit ifrån, medan andra katter mer än gärna ligger i en främmande människas famn och gosar. Vad människan betyder för katten beror på hur mycket människan anstränger sig för att skapa en god relation men också på kattens tidigare erfarenheter, gener och ras.

Relationen mellan katt och ägare skapas från bägge sidor och beror på flera faktorer:

  • Socialt beteende
    Olika delar av hjärnan reglerar tillsammans komplexa sociala beteenden hos både människan och katten. Hur starkt bundna katten och ägaren är till varandra beror på hur ofta katten och ägaren behöver vara nära varandra. Det påverkas av bl.a av hormonerna oxytocin och dopamin. Det kan t.ex. handla om hur länge katten kan lämnas ensam innan den får separationsångest.
  • Anknytingsstil
    Vilken typ av anknytning katten och ägaren har till varandra beror generellt på det allmänna känslotillståndet i relationen. Lugnar katten och ägaren alltid ner varandra eller händer det även att de stressar upp varandra? Anknytningsstilen beror också på ett ömsesidigt förtroende och på hur trygg katten kan känna sig med ägaren i en stressande situation, som t.ex. ett veterinärbesök.
  • Interaktionsstil
    Vilken typ av interaktion katten och ägaren har till varandra beror på vad de faktiskt gör tillsammans och vilka rutiner de har skapat tillsammans. Det kan t.ex. vara en utekatt som bara kommer in för att få mat eller en katt som får sova i din säng.

Källa: O’Connell & Hofmann 2012, Julius et al. 2013; Kotrschal et al. 2014.

Lämna en kommentar