Cat Complete – Kattetolog / Kattbeteendevetare Eva Wennman » Katten som inte går på lådan – Kissar katten eller markerar den revir?

Katten som inte går på lådan

Kissar katten eller markerar den revir?
23 feb 2021

Katten som inte går på lådan – Kissar katten eller markerar den revir?

Ett vanligt problembeteende hos katter är att de inte kissar i lådan, utan någon annanstans t.ex. på golvet eller i sängen. För att få hjälp men det korrekta problembeteendet är det viktigt att ta reda är att katten verkligen utför sina behov och kissar eller om den istället sprejar urin och markerar revir.

En katt som verkligen går på toaletten och utför sina behov kommer att sätta sig ned på huk för att kissa. Du kommer sedan att kunna hitta pölar med urin på horisontella ytor, t.ex. på golvet.

En katt som revirmarkerar kommer att stå upp och spreja urin bakåt mot en vertikal yta, t.ex. en vägg. Du kommer sedan att kunna hitta urinmärken på vertikala ytor, och ev. nedanför om det runnit nedåt.

Vad ska du göra?
Steg ett är att gå till veterinären för att utesluta eller behandla medicinska problem och skador som skulle kunna vara orsaken till problembeteeendet. Om veterinären meddelar att allt är som det bör du ta kontakt med en etolog på en gång. Det finns massor med tips och råd (mer eller mindre pålitliga) att läsa sig till på egen hand, men skulle det vara så enkelt att bli av detta problembeteende hade det ju inte varit ett så pass vanligt problem, eller hur? Det är jätteviktigt att identifiera den grundläggande orsaken för att agera därefter.

Källa: O’Farrell 1986, Neilson 2003, Atkinson 2018, Lilliesköld 2020.

Lämna en kommentar