Cat Complete – Kattetolog / Kattbeteendevetare Eva Wennman » Minska stressen för katten under jul och nyår!

Minska stressen för katten under jul och nyår!

Låt katten få en fridfull jul
23 dec 2020

Minska stressen för katten under jul och nyår!

Under julhelgen kan det ske mycket förändringar i ett hem. Möbler flyttas runt, julgranen tas in, dekorationer hängs upp, musik spelas m.m. Allt detta kan göra att hemmet låter, luktar och ser annorlunda, vilket i sin tur kan leda till att katten blir orolig och stressad. Julen är även en tid då både människor och hundar kan komma på besök oftare och det kan avbryta kattens normala rutiner. Katter är djur som föredrar kontroll, rutiner och vill kunna känna sig trygga i sitt territorium.

Här kommer några råd hur du kan göra kattens hem till en lugn, trygg och positiv miljö över jul och nyår:

Se till att din katt har flera säkra och bekväma platser att gömma sig på om den känner sig hotad, men även där kan komma bort från allt ljud, liv och rörelse. T.ex. en kartong ovanför garderoben.

Om en hund kommer på besök kan det vara bra att begränsa området som hunden har tillgång till så att katten får ha vissa platser i fred. T.ex. med en säkerhetsgrind i trappan eller extra höga gömställen.

Om du ställer in en ny säng kan stressmomentet minskas genom att bädda den nya sängen med sängkläder som din katt redan har använt eller känner igen doften av.

Gäster kan få kattgodis och leksaker som kan hjälpa till att lära katten förknippa nya människor med någonting positivt.

Rekommendera alla gäster att bara klappa katten om katten själv inleder kontakten och att inte närma sig katten om den ligger i sängen. Barn kan behöva påminnas flera gånger eftersom de ofta kan vara otåliga till att få se och kela med katten.

Om gäster kommer att sova i ett av rummen som katten vanligtvis brukar använda till att sova, äta eller gå på toaletten är det viktigt att flytta säng, mat eller kattlåda till ett tystare ställe i hemmet. Detta bör ske gradvis en tid innan jul så att katten är hinner vänja sig vid denna förändring.

Umgås mycket med din katt så att den blir stimulerad genom att prata, leka och kela mycket med den.

Se till att det alltid finns en tystare del av hemmet som katten enkelt kan nå om den vill komma bort från högljudda fester eller middagar.

Om kattlådan står på en plats som kommer användas mer under julen kan du ställa in en extra kattlåda i en tystare del av hemmet.

Undvik fyrverkerier, smällare och kalastutor om katten är känslig för höga ljud.

Källa: Halls 2018, International Cat Care 2020, Sveriges Akademiska Etologer 2020.

Lämna en kommentar