Cat Complete – Kattetolog / Kattbeteendevetare Eva Wennman » Påsken och katten

Påsken och katten

Vad har egentligen katten med påsken att göra?
30 mar 2021

Påsken och katten

Påsken är en kristen tradition och den viktigaste högtiden under kyrkoåret. Påsken firas för att påminna oss om att Jesus uppstod några dagar efter att han hade dött på korset. Men varför sitter det egentligen en katt på häxans kvast? Vad har egentligen katten med påsken att göra? Jo, det hela grundar sig i den kristna tron och så långt tillbaka som på 800-talet i Norden.

Under medeltiden växte en föreställning fram om att påsken var ett tillfälle när onda krafter fick extra mycket spelutrymme och häxorna var ute efter att sprida olycka och skada de viktiga husdjuren och boskapen.

I häxans hushåll bodde katten som en slags tjänsteande, ungefär som ett sällskapsdjur men utan alla söta associationer. Under skärtorsdagen sägs det att häxan flög till Blåkulla på sin kvast tillsammans med sin katt för att träffa Djävulen. Katten är ett djur som på den tiden förknippades med Djävulen och det är därför häxan tog med sig katten på kvasten.

Några anledningar till att katten förknippades med Djävulen var att:

  • Katten är ett nattdjur och människorna visste inte vad den gjorde när den försvann på natten.
  • Katten jagar på ett sätt där den leker med sitt byte och plågar det till döds.
  • Katten är bra på att reflektera ljus vilket gjorde att kattens ögon och blick nattetid tycktes se demonisk ut under nattetid.

Att det satt en svart katt på kvasten och inte exempelvis en röd katt med vita tassar berodde på att den svarta färgen länge hade associerats med Djävulen och de onda makterna.

Men tiderna förändras. Någonstans i början av 1900-talet började katten ha en stor betydelse på påskkort, och då som ett trevligare motiv. Nu för tiden förknippas inte katten med Djävulen utan är snarare ett av häxans attribut, precis som häxhatten och häxkitteln.

Källa: Tommy Kuusela, Forsningsarkivarie, Institutet för språk och Folkminnen, telefonsamtal 2021-03-25.

Lämna en kommentar