Cat Complete – Kattetolog / Kattbeteendevetare Eva Wennman » Problembeteenden

Problembeteenden

Problem för vem?

Problembeteende, oönskat beteende eller problematiskt beteende – det finns lite olika benämningar på denna typen av beteende. Men frågan är: vems är problemet, egentligen? 

Problem för katten – jobbigt för katten men ägaren upplever inte det som ett problem, t.ex. en passiv katt som är stressad. 
Problem för ägaren – inte alls jobbigt för katten men ägaren upplever det som ett problem, t.ex. en katt som klöser på möbler. 
Problem för båda – jobbigt för både katt och ägare, t.ex. en katt som kissar utanför lådan av olika orsaker.

Ett problembeteende utgörs oftast av ett beteende som är helt normalt för katten, men skapar irritation eller skada hos eller på människor eller egendom. När beteendet är ett problem för katten och/eller dig som ägare bör du söka hjälp från en etolog.

Veterinär!

Steg ett är alltid att kontakta veterinären! När veterinären uteslutit att inga sjukdomar eller andra fysiska orsaker är grunden till problembeteendet är det dags att gå vidare i utredningen. Många stressrelaterade problembeteenden kan bero på smärta och obehag som till exempel kan komma från tandproblem, ledsjukdomar, njur- och leverproblem etc.